bevroren stukjes verse ananas kunnen verlichting bieden in de laatste periode van iemands leven. door de inzet van pijnbestrijding als morfine en steeds minder drinken, ontstaat vaak een droge mond. ook slapen met de mond open, bestraling en chemokuren kunnen oorzaak zijn van dit probleem. wanneer slikken niet meer goed gaat en verslikken een risico wordt, gaan we vaak over op het aanbieden van een stukje bevroren ananas om op te sabbelen.

ananas bevat een enzym dat zorgt voor de aanmaak van dun speeksel. bovendien is het bevroren een aangenaam stukje kou dat de mond wat verfrist en het zoet aangenaam kan zijn voor de smaakpapillen. zorg wel voor verse ananas, dus niet uit blik, want daar zit bijna altijd onnodige toegevoegde suikers in. de supermarkt die afgekort twee letters bevat (uitroep), verkoopt het hele jaar door verse ananas in een bakje.

ananas wordt in sommige culturen gebruikt als medicinale plant. het enzym bromelaïne bevordert de spijsvertering. het prachtig ogende fruit is ook nog eens een middel tegen gezwollen huid en ontstekingen.

wanneer de mond van binnen beschadigd is, is ananas niet aan te raden omdat het sap venijnig kan prikken in de wondjes.