Beeld: © Lucy Lambriex, Zie Binnenzijde

uitbehandeld, en dan…?

Je krijgt te horen van je arts dat je niet meer beter wordt. De wereld staat opeens stil… Als een klap in je gezicht ervaar je een scala aan gevoelens en emoties. Hoe bedoel je… ‘niet meer beter?’ Maanden- of misschien wel jarenlang heb je iedere mogelijke behandeling ondergaan met steeds wisselend effect. Je krabbelde op na die succesvolle therapie en stortte weer in wanneer het keihard terugkwam. Het bewegen tussen hoop en vrees kost je veel energie.

Hoewel je in de loop van de jaren redelijk hebt geleerd om te zijn met wat zich aandient, merk je dat je vitaliteit is weggeëbd. Je hebt aan veerkracht ingeboet en je betrapt jezelf soms op onzekerheid en angst voor wat komen gaat. Wat nu? Er komt veel op je af waar je nooit eerder mee gedeald hebt. Wat als je lichamelijk nog verder achteruitgaat? Je voelt angst om de regie te verliezen. Iets van hulp inschakelen die respect heeft voor jouw eigen regie zou geen overbodige luxe zijn, maar wie dan en waar vind je dan iemand?

hallo, ik ben Ginny

ik ondersteun mensen in de palliatieve fase van hun leven die bewust en met aandacht hun naderende afscheid willen voorbereiden, zodat zij vredig en in vertrouwen kunnen overgaan

Ondersteuning, verzorging en verpleging. Offline bij mensen thuis en ondersteuning ook steeds meer online. We blikken samen terug naar wat was, om er betekenis in te vinden. Focussen op dat wat nog wel in het hier en nu kan, om er zoveel mogelijk van te genieten. En we kijken voorzichtig naar wat komen gaat én wat je nodig hebt om met innerlijke vrede en in vertrouwen het proces van afscheid te aanvaarden en te bewandelen.

 

“Voorbereiden op het onvermijdelijke is mogelijk door het ontwikkelen van innerlijke vrede en vertrouwen”

~ Ginny Warner

Sommige dagen voel je je als vanouds, dan lijkt het net of je even niet ziek bent. Je zit goed in je vel en kan dan de hele wereld aan. Daarvan genieten doe je eventueel met je kinderen, familie of vrienden, wat je als verrijkend ervaart. Jullie genieten van een wandeling in de natuur of een avondje uiteten, bijvoorbeeld. Helaas moet je de volgende dag vaak de prijs betalen voor zulke uitjes.

Je wilt ruimte om het nieuws van de arts te laten bezinken en van daaruit verder gaan. Uitbehandeld doelt namelijk op het genezende aspect, maar in de palliatieve fase is nog zoveel mogelijk om kwaliteit van leven te ervaren.

Je voelt in iedere vezel van je lijf dat vechten tegen de realiteit het alleen maar pijnlijker maakt. Je kop in het spreekwoordelijke zand steken past niet zo bij je. Je focust je liever op manieren om ook deze levensfase te ervaren. Vanuit verbinding met je hart en je omgeving.

 

Beeld: © Lucy Lambriex, Zie Binnenzijde

de toekomst

De overgang van curatief (genezing als doel) naar palliatief (gericht op comfort) is vaak een schok. De grond onder je voeten valt weg. Gevoelens van verslagenheid, verdriet, boosheid, frustratie, en verongelijktheid, “Waarom nou ik?”, zijn de meest normale en veelvoorkomende emoties. Niets om te voor je schamen dus. Als je denkt aan de directe toekomst, dan ziet die er wazig uit. De levensverwachting die je behandelend arts misschien uitsprak steekt. Een half jaar, een jaar nog misschien… niemand die het precies weet, natuurlijk.

 

eigen regie

Bedroefd bedenk je je waarmee je die korte tijd nog wilt vullen. Ideeën over laatste wensen realiseren passeren de revue. Alsook het schrikbeeld naar een verpleeghuis of hospice te moeten. Daar lig je wel eens wakker van ‘s nachts. Nee, thuis wil je sterven.. omringd door je naasten. Zelf bepalen hoe dat laatste gedeelte van je leven er uitziet. Misschien maak je je zorgen over je naasten en wil je hen niet overbelasten, ze hebben het al moeilijk zat met je ziekte en vertonen soms ook tekenen van uitputting. Sommige contacten zijn in de loop misschien verwaterd omdat niet iedereen in deze maatschappij om weet te gaan met ziekte en dood. Je voelt je daar soms nog steeds verdrietig over.

Beeld: © Lucy Lambriex, Zie Binnenzijde

“Voorbereiden op wat komen gaat kan spannend zijn. Het zorgt echter vaak ook voor rust.
Een kalme geest is van essentieel belang op het moment van sterven”

~ Ginny Warner

 

 

 

 

 

 

 

 

Beeld: © Lucy Lambriex, Zie Binnenzijde

afgestemd
op je wensen
en behoeften

Herken je een of meerdere van deze zorgen en zoek je ondersteuning van iemand met ervaring? Ik ondersteun je graag in deze fase tot aan je afscheid. Sinds 1999 mocht ik vele mensen in de laatste fase van hun leven ondersteunen met respect voor hun eigen regie. Was ik te gast in hun huis
en stemde ik mijn aanbod steeds af op de wensen, behoeftes en mogelijkheden van de ander, met oog voor de capaciteit van mantelzorgers en naasten. Eerst 11 jaar als buddy en sinds 2012 in de palliatieve / terminale thuiszorg. Ik laat je graag zien wat ik voor je kan betekenen…

Zorgnomade

Ginny Warner
Verzorgende IG3 & Stervensbegeleider

iPhone

+31 6 11 38 73 43 

E-mail

ginny@zorgnomade.nl

Volg me

Life is too short to pretend it's not...

~ Ginny Warner