Intensieve Zorg Thuis

Wanneer het einde van een leven nadert, kan intensieve zorg thuis – ook wel 24 uurszorg genoemd – ingezet worden. Deze vorm van thuiszorg in de palliatieve / terminale fase is onder bepaalde voorwaarden mogelijk wanneer de levensverwachting minder dan drie maanden is. Je behandelend (huis)arts dient hiervoor een zogenaamde terminaalverklaring af te geven. De zorg wordt vergoed uit de basisverzekering. Particulier bied ik deze zorg ook, hiervoor is geen terminaalverklaring noodzakelijk en kan ook bij een langere levensverwachting gestart worden. 

Ik verblijf 1, 2 of 3 aaneengesloten diensten van elk 24 uur bij je thuis. Daarna word ik afgelost door één van de twee andere zorgverleners waarmee we een team vormen zodat er altijd iemand van de zorg intern aanwezig is. Dit betekent dat wij beurtelings in een aparte kamer in je huis slapen. Hiervoor neem ik mijn eigen beddengoed mee. Ik kook en maak je maaltijden klaar als je dit wenst. Ik ben gewend mijn eigen eten mee te nemen, er hoeft voor mij dus niets extra’s in huis gehaald te worden. Verder reik ik medicatie aan, voer ik eventuele verpleegtechnische handelingen uit, assisteer ik bij wassen en aankleden en onderhoud ik contacten met de huisarts, de apotheek en thuiszorgmiddelen-leveranciers.

zorg met behoud van eigen regie

Door zorg uit handen te geven, behoud je je kostbare energie voor contact met eventuele partner, kinderen of vrienden en voor alles wat er echt toe doet. Ook ontzorgt het je mantelzorger(s), als je die hebt, en uiteraard je naasten. Zij kunnen hun zorgverlenersrol voor het overgrote deel neerleggen en hun sociale rol weer aannemen. Vaak is dat een enorme belasting minder en komt genieten van elkaars aanwezigheid weer meer op de voorgrond. En wat is er in die laatste fase nou belangrijker? Je bepaalt zelf welke taken je liever door mij laat doen. Zo behoud je zoveel mogelijk eigen regie. 

“had ik dit maar eerder gedaan…”

Deze uitspraak krijg ik vaak te horen. Sommige mensen ervaren het in eerste instantie als een drempel om deze vorm van zorg in hun thuis toe te laten. Dan is het goed te weten dat ik op de achtergrond aanwezig ben; paraat sta wanneer nodig en dat ik mijzelf terugtrek wanneer je dat wenst. Afstand en nabijheid kunnen we samen afstemmen al naar gelang je behoefte en de noodzaak. 

Vaak werk ik met vaste zorgverleners die van de hoed en de rand weten en op veel punten eenzelfde visie hebben op zorg. Samen zijn we goed op elkaar ingespeeld waardoor de zorg vlekkeloos verloopt. Wij bieden onze 24 uurs zorg als zelfstandigen aan via een selecte groep thuiszorg- en bemiddelingsbureaus. Overweeg je intensieve zorg in te zetten en wil je graag dat ik en mijn collega-zzp’ers je komen ondersteunen in de eindelevensfase? Neem dan contact op om je wensen en de mogelijkheden te bespreken. Ik breng je graag in contact met deze kwalitatief goede bureaus waarmee ik al jaren samenwerk en die ook landelijk werken. Ik ontmoet en ondersteun je graag.

Zorgnomade

Ginny Warner
Verzorgende IG3 & Stervensbegeleider

iPhone

+31 6 11 38 73 43 

E-mail

ginny@zorgnomade.nl

Volg me

Life is too short to pretend it’s not…

~ Ginny Warner