Wanneer je wel eens behoorlijk ziek bent geweest of dat misschien nu wel bent, herken je het volgende vast wel: alledaagse activiteiten zoals jezelf wassen, kosten veel van je – toch al beperkte – energie.

Het zogenaamde ‘verzorgend wassen’ concept is dan een fantastische uitvinding om zo energiebesparend mogelijk toch lekker opgefrist en gewassen te worden. Tegenwoordig is de markt hiervoor enorm in kwaliteit vooruit gegaan. Met lotion geïmpregneerde washandjes bijvoorbeeld, er komt zelfs geen water aan te pas! Ze dienen het gemak en kunnen desgewenst warm gemaakt worden in de magnetron om het wassen aangenamer te maken. De zeeplotion maakt schoon maar hoeft niet afgespoeld te worden, is drupvrij en het droogt supersnel, wat afdrogen overbodig maakt. Dit kan dus ook bij cliënten in liggende houding toegepast worden.

Onlangs mocht ik heerlijk meegenieten met mijn inmiddels overleden cliënt, een dame van 90 jaar die door ziekte permanent in bed verbleef. Met behulp van een zogenaamde shampoo cap, een badmuts geïmpregneerd met shampoo, waste ik mevrouw haar haar. De in de magnetron opgewarmde badmuts maakt het haar vochtig, schoon en fris zonder te druppen of de noodzaak om het haar uit te spoelen. Even doorkammen, beetje stylen en opdrogen aan de lucht of föhnen, en een kind kan de was doen! ; )

Tijdens het wassen bied ik op verzoek natuurlijk een overheerlijke hoofdmassage aan… Even extra aandacht voor de hoofdhuid, het kruintje, het achterhoofd, langs de haargrens en de nek.. Mevrouw waardeerde dat met de ogen dicht en een diep ontspannen indruk.

Toch plaats ik bij deze draaglijkmakers een kleine kanttekening. Echt heel fijn voor onze afvalberg is dit natuurlijk niet, helaas… Zowel de washandjes als de shampoo caps zijn slechts eenmalig bruikbaar en dus wegwerpzorgmiddelen. Ik gebruik ze in principe spaarzaam, alleen wanneer het lage energielevel behoorlijk parten speelt. Gemak dient de mens, maar ik hoop dat het niet-duurzame aspect ervan door de ontwikkeling snel ingehaald wordt.