misselijkheid, neiging tot braken en spierpijn door bedlegerigheid zijn maar een paar klachten in de palliatieve fase waarbij gember ingezet kan worden.

gember staat bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen, kalmerende effecten en stimulerende werking en kent legio toepassingen. gember heeft een kruidig en verwarmend aroma. gember is krachtig omdat het misselijkheid vermindert, het bevordert transpiratie, werkt verwarmend, stimuleert de bloedcirculatie en het immuunsysteem, bevordert en harmoniseert de spijsvertering, kan krampen tot rust brengen, helpt bij huidirritaties (in- en uitwendig), vermindert spierpijn, ontgift en heeft een reinigend vermogen.

wetenschappelijk onderzoek wijst ook op analgetische (pijnstillende) eigenschappen van gember. het wordt gebruikt als een ontstekkingsremmend middel en heeft glucoseverlagende en antidiabetische effecten. van oudsher wordt het ook gebruikt als middel voor verbetering van de hersenfuncties; het wortelgewas verhoogt de concentraties noradrenaline, adrenaline, dopamine en serotonine.

ik start mijn dag meestal met gember thee. ik rasp de gember met een Japanse rasp en overgiet het met gekookt water. deze manier van theezetten maakt de thee krachtiger dan schijfjes, en is dus alleen voor de liefhebbers.

Madeleine Kerkhof van kennisinstituut complementaire zorg Kicozo heeft een compositie van essentiële oliën met o.a. gember CO2 extract samengesteld, Digesticalm, welke ik regelmatig in mijn werk gebruik. mensen met kanker die misselijkheid en braakneigingen ervaren (door bijvoorbeeld chemotherapie of medicatie), kunnen er veel baat bij hebben.

de compositie is te verkrijgen via Volatile Nederland in diverse toedieningsvormen en kan op verschillende manieren ingezet worden: een paar druppels op een tissue, zakdoek, geursteentje of aromalampje en het aroma inhaleren kan al het gewenste effect bereiken.

de Arominhaler® is een handige inhalator. de AromaPatch® is een pleister die op de huid van de borstkas aangebracht wordt, waarna deze zeker 12 uur lang de gewenste geur afgeeft en via inhalatie wordt opgenomen. de patch is speciaal ontwikkeld voor mensen voor wie het hanteren van een arominhaler lastig of onmogelijk is (denk aan vermoeidheid of verminderd bewustzijn, cognitieve of fysieke beperkingen).

een gemberkompres is een traditioneel Japans volksgeneeskundig middel dat diep verwarmend, ontspannend én ontgiftend werkt. het wordt bij voorkeur op de rug geplaatst ter hoogte van de nieren en wordt regelmatig vervangen zodat je continu warmte ervaart. de geneeskrachtige stoffen van de gember dringen zo diep door in het lichaam waar het overbelaste organen ontspant en het lichaam helpt bij het afvoeren van afvalstoffen door middel van de nieren en de lever. een gemberkompres kan ook baat hebben bij pijnlijke gewrichten of ontstekingen.

hoewel ik deze laatste toepassing van gember mij nog niet eigen heb gemaakt, kan ik zeker Daniëlle Walkenbach van Do-in Rotterdam aanraden. uit eigen ervaring kan ik melden dat het gemberkompres zeer ontspannend en effectief is.

gember heeft zich door de eeuwen heen duidelijk bewezen en de toepassingen reiken verder dan alleen in onze maaltijden verwerken. en… niet alleen in de palliatieve fase is gember een fantastisch en rijk middel! waar gebruik jij gember voor?