laatste zorg

Door mijn interne opleiding bij Uitvaartbegeleiding Matrice in Schiedam en de ervaring van afsluitende zorg voor veel van mijn eigen cliënten door de jaren heen, heb ik ervaring met het verzorgen van het lichaam na overlijden. Het omvat het wassen van het lijf, mooie kleding aandoen, opbaren op bed of opbaarbed, omhuld door een wade of in een kist…

Vaak verleen ik deze zorg samen met de familie, maar ik kan het ook alleen. De zoon die mama’s kousen aandoet, een dochter die het haar kamt, sommigen willen er alleen bij aanwezig zijn, de ander gaat naar de keuken om een kop thee te zetten. De wensen van jou en je nabestaanden zijn hierin leidend; niets hoeft, alles mag. Meehelpen bij de laatste zorg wordt vaak als zingevend ervaren; het is het laatste wat je fysiek voor iemand kunt doen. Het kan helend zijn om de periode van iemand die weken, maanden of misschien wel jaren ziek op bed heeft gelegen, af te sluiten in een serene sfeer.

Let op: ik bied alleen laatste zorg aan in een 24 uurs zorg-setting. Ook vind ik het belangrijk om wat tijd tussen overlijden, het schouwen en de laatste zorg verlenen te creëren. De persoon in kwestie laat tenslotte niet alleen een lichaam maar een compleet leven los. Deze ingelaste periode kenmerkt zich daardoor met de kwaliteit van rust en ruimte om dat proces te laten ontvouwen.

zorgnomade

Ginny Warner
Verzorgende IG3 & Ondersteuner Palliatieve Fase

volg me
adres

1e Stampioendwarsstraat 2A
3071 TN Rotterdam

iphone

+31 6 11 38 73 43

e-mail

ginny@zorgnomade.nl