deep listening

Als Ondersteuner Palliatieve Fase bied ik een luisterend oor wanneer je bijvoorbeeld wilt praten over wat je meemaakt en je gevoelens daarbij. Misschien voel je angst of verdriet. Misschien ervaar je wel berusting voor jezelf, maar maak je je zorgen over de naasten die je achterlaat. Er is ruimte voor wat er in je opkomt.

De luistermethode die ik hanteer bestaat uit het geven van oprecht ge├»nteresseerde aandacht, oordeelvrij. Aandachtig luisterhart is misschien wel een betere beschrijving dan ‘een luisterend oor’. Deze wijze van luisteren moedigt je aan open en eerlijk te spreken, zonder angst voor veroordeling of afwijzing.

Awareness-Centred Deep Listening is een luistertechniek, ontwikkeld door de Engelse psychotherapeute Rosamund Oliver. Als je mensen vraagt wat ze belangrijke kwaliteiten vinden van hun zorgverlener, dan staat luisteren, begrip en compassie hoog op het wensenlijstje, nog hoger dan technische vakbekwaamheid. Goed luisteren zoekt niet naar de oppervlakkige betekenis maar naar het doel, het belang of de behoefte die zit achter wat de ander zegt.

zorgnomade

Ginny Warner
Verzorgende IG3 & Ondersteuner Palliatieve Fase

volg me
adres

1e Stampioendwarsstraat 2A
3071 TN Rotterdam

iphone

+31 6 11 38 73 43

e-mail

ginny@zorgnomade.nl